Sok z brzozy

Skąd pochodzi sok z brzozy?

Jak narodził się pomysł, aby pozyskiwać soki z drzew? Płyny pochodzące z różnych rodzajów drzew od zawsze wykorzystywane były w celu uzyskania napoju w okresie niedostatku, kiedy skończyły się zapasy zimowe, a dostępność innych pokarmów była znacznie ograniczona. Już w 921 roku arabscy lekarze opisywali stosowanie sfermentowanych soków brzozowych, zaś w XIV wieku Konrad Megenberg zachwalał zastosowanie soków wiosennych jako napoi pobudzająco – orzeźwiających. Soki pozyskiwano niegdyś w różnych celach. Jednym z głównych motywów był aspekt leczniczy, wzmacniający i medyczny. Sok z brzozy stosowano w stanach zapalnych wątroby, w leczeniu wysypki, zwalczaniu pasożytów jelitowych i jako remedium na szkorbut ( chorobę związaną z głębokim niedoborem witaminy C). Sok z brzozy (Succus betulae) pozyskiwano poprzez wykonanie nacięć kory drzewa lub odłamywanie gałązek i instalowaniu systemu rurek pozwalającego na swobodny wypływ soku. Jest to metoda uznana po dziś dzień.

Jakie składniki zawiera sok z brzozy?

Sok z brzozy to swoista bomba witaminowo- minerałowa, stąd nie dziwi fakt, że bywał od dawna wykorzystywany do wiosennego oczyszczenia i odnowy całego organizmu. Po sezonie zimowym związanym z licznymi niedoborami żywieniowymi, sok z brzozy jawi się jako swoiste remedium i szansa na pozimową regenerację. Najcenniejsze ze składników soku z brzozy to witamina C, flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających (jak kwercetyna), taniny, kwas chlorogenowy, wapń, magnez, siarka, sód i potas. Świeży sok zawiera dodatkowo mikroelementy o dużej bioprzyswajalności, takie jak miedź, żelazo, mangan i cynk, które nie zawsze pojawiają się w wystarczającej ilości w naszej diecie. Aminokwasy ( głównie kwas glutaminowy) zawarte w tym surowcu mają działanie pobudzające i odżywcze. Niezwykle ciekawym składnikiem soku z brzozy są glikozydy, które w wyniku hydrolizy enzymatycznej przechodzą w salicylan metylu. Od salicylanów zaś już niezwykle blisko do znanego wszystkim kwasu acetylosalicylowego- głównego składnika leków, jak Polopiryna czy Aspiryna. Zanim zaczęto produkować tabletki z kwasem acetylosalicylowym na masową skalę, napar z kory brzozy był niezastąpionym środkiem przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Obecny w soku z brzozy salicylan metylu odpowiada za łagodne przeciwbólowe działanie soku, co sprawdzi się we wspomaganiu leczenia u osób ze schorzeniami reumatycznymi i dolegliwościami stawowymi.

Dlaczego picie soku z brzozy jest korzystne dla naszego zdrowia?

Picie soku z brzozy ma wiele zalet, ale najczęściej wykorzystywanym działaniem soku jest regulacja pracy dróg moczowych. Zawarte w soku flawonoidy są odpowiedzialne za nasilenie filtracji kłębuszkowej, co usprawnia pracę nerek, poprawia przepływ moczu i zapobiega tworzeniu się złogów pojawiających się w kamicy nerkowej, a także może przyspieszać ich wydalanie. Duża zawartość mikroelementów ( zwłaszcza cynku) sprawia, że sok z brzozy sprawdzi się w wiosennym i jesiennym budowaniu odporności oraz przeciwdziałaniu sezonowym infekcjom wirusowym. Obecny w soku z brzozy salicylan metylu odpowiada za łagodne przeciwbólowe działanie soku, co może wspomagać leczenie u osób ze schorzeniami reumatycznymi i dolegliwościami stawowymi, a także terapię zapaleń dróg moczowych. Picie soku z brzozy wpływa również na poprawę stanu włosów i paznokci- pod wpływem zawartych w nim substancji dochodzi do szybszego gojenia się ran oraz wzmocnienia cebulek włosowych i zmniejszenia wypadania włosów.

Czy sok z brzozy wykorzystuje się tylko do picia?

Potencjał soku z brzozy to nie tylko zastosowanie wewnętrzne w postaci spożywania go w formie napoju. Sok z brzozy sprawdza się bowiem także w pielęgnacji skóry i włosów, jako dodatek do kosmetyków lub samodzielny produkt. Doskonale znane są wcierki do włosów, stymulujące ich porost i dodające włosom objętości.


Czy istnieją przeciwwskazania do picia sok z brzozy?

Przeciwwskazaniem do stosowania soku z brzozy są alergie na pyłki brzozy, niezależnie od stopnia ich nasilenia. W przypadku łagodnej postaci alergii spożycie niewielkich ilości soku nie powinno wywołać nasilonych objawów, ale może pojawić się wysypka, świąd i pieczenie skóry lub objawy pokarmowe, jak nudności czy wymioty. Jeśli przyjmujemy na stałe jakiekolwiek leki, przez rozpoczęciem stosowania soku z brzozy warto zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty. Mimo wielu dobrodziejstw soku z brzozy jest on preparatem ziołowym, który może wchodzić w interakcje z innymi zażywanymi preparatami- osłabiając lub nasilając ich działanie. Kupując gotowy preparat soku z brzozy warto zwrócić uwagę na domieszki etanolu w składzie. Jeśli wybrany produkt faktycznie zawiera alkohol jest on przeciwwskazany u dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, a także u osób z niewydolnością i zaburzeniami funkcji wątroby. Nie należy również zapominać o obecności cukrów w soku z brzozy- jest to głównie fruktoza, stąd duże ilości soku nie są zalecane osobom chorującym na cukrzycę, zwłaszcza przy złej kontroli codziennej glikemii.



            

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz